Tehnologia 5G e din ce în ce mai aproape. Operatorii autohtoni, ca Digi Mobil, Orange, Vodafone și Telekom, vor face tot posibilul pentru a avea întâietate la implementare.
Standardul 5G este pe cale să revoluționeze lumea digitală și nu numai. Va fi mai mult decât un salt în materie de viteză de transfer a datelor pentru telefoanele mobile. Într-adevăr, vom vedea și asemenea îmbunătățiri, iar predicțiile vorbesc despre viteze de transfer de 10 ori mai mari decât în prezent.
Până la 5G, cel puțin la nivel global, ar trebui să mai avem de așteptat cel puțin un an, dar mai degrabă doi. Companii din industria telecom, dar și producătorii de hardware lucrează intens pentru crearea dispozitivelor și a rețelelor 5G. Cu toate acestea, progresele nu sunt rezervate doar celor de peste mări și țări, cum ar fi Verizon sau Samsung. Progresele în acest domeniu se întâmplă și la noi și fiecare dintre operatorii telecom a avut sau are ceva de zis în această privință.
Digi Mobil lucrează deja la 5G
Cei de la Digi Mobil au reușit să pună la punct destul de repede rețeaua 4G, după ce inițial au intrat în domeniu cu o structură strict 3G. Acum, când 5G bate la ușă, Digi Mobil vrea să aibă un start bun, așa că a demarat un parteneriat cu Ericsson. Acesta a fost anunțat la mijlocul lui noiembrie 2017 și marchează o distanțare față de Huawei, cu care compania românească lucrează în multe ramuri.
Ecrisson va oferi echipamentele radio 5G și IoT pentru rețeaua Digi Mobil. Valentin Popoviciu, vicepreședinte RCS-RDS, declara la acel moment că „[prin] în acest parteneriat cu Ericsson, vom putea folosi experiența lor globală și expertiza lor pentru o reînnoire semnificativă a rețelei radio, care să sprijine creșterea continuă a resurselor de internet și date.”
Orange și testele 5G din România
Orange nu se poate lăsa mai prejos în lupta pentru 5G, astfel că avem și de aici parte de vești bune. La mijlocul lui decembrie 2017, compania anunța că, în parteneriat cu Huawei, a testat în premieră în România soluția ”Massive MIMO” (Massive Multiple Input Multiple Output). Testul a oferit viteze de download de 2,5 ori mai mari decât de obicei, dar și viteze de upload de cinci ori mai mai decât în mod obișnuit, pe o rețea 4G.
Arnaud Vamparys, SVP Radio Networks și lider de grup 5G la Orange, declara că „acest test de succes a confirmat că a cupla designul inovator 5G cu Massive MIMO poate oferi o acoperire bună la interior în orașele cu densitate mare, refolosind amplasamentele radio Orange deja existente.”
Lucruri bune s-au întâmplat și ceva mai devreme: la iCEEFest 2017, compania a efectuat un test care să arate capabilitățile 5G în domeniul biomedicinei. Alături de cei de la Symme3D, Orange a arătat capacitățile unei imprimante 3D și utilitatea sa în medicină. Un live stream în VR și la 360 de grade a fost transmis în timp real, cu o latență minimă.
Vodafone și 5G în România
Vodafone a lansat în octombrie 2017 un precursor al rețelelor 5G, în forma serviciului cunoscut ca Supernet 4.5G. Noua rețea a reușit să ofere viteze de transfer de până la 800Mbps în timpul folosirii unui smartphone disponibil pe piață; rețeaua este optimizată pentru streaming video și alte servicii care necesită o lățime de bandă ridicată.
„Este pentru prima dată când o rețea mobilă din România oferă viteze comerciale din sfera vitezelor Gigabit, creând astfel puntea dintre 4G și 5G”, declara la acea vreme Cătălin Buliga, Technology Director în cadrul Vodafone România.
Planurile Telekom pentru 5G
Nici Telekom nu lipsește de la masa rotundă a tehnologiei 5G. Telekom a făcut o primă demonstrație a capabilităților 5G încă din 12 iunie 2017, marcând astfel o premieră pentru întreaga Europă de Est. Vitezele agregate ajung până la 24 Gbps, iar latența este undeva la jumătate față de cea de pe rețelele 4G.
„Testăm această tehnologie acum, înainte de lansarea sa comercială, deoarece atunci când va veni momentul vrem să fim pregătiţi să le oferim clienților noștri toate aceste noi experiențe, astfel încât ei, la rândul lor, să poată beneficia din plin de această tehnologie, la momentul oportun”, afirma Miroslav Majoros, director executiv al grupului de companii Telekom Romania.
Mizele sunt mari în cursa pentru prima rețea 5G din România și e greu de preconizat cine va aduce primul pe piață un asemenea progres tehnologic. Fiecare dintre operatori are resurse destul de importante și toți cei patru jucători au prezentat progrese palpabile în a doua jumătate a lui 2017.
Cel mai probabil, vom vedea o asemenea rețea aproximativ concomitent cu lansările globale. Dacă nu în 2019, cu siguranță în 2020 cel puțin unul din operatori se va putea lăuda cu o rețea 5G funcțională în România. Tot atunci vom putea cumpăra și dispozitive compatibile, așa că putem spera la o diferență mică între noi și restul lumii, la capitolul implementare.
sursa: http://playtech.ro