Atunci cand cumparati un Mac, notebook sau desktop, el are preinstalat sistemul de operare OS X si singurul lucru pe care trebuie sa-l faceti e sa va setati datele personale si sa configurati un cont. In cazul in care achizitionati un Mac second-hand sau din varii motive doriti sa reinstalati sistemul de operare, trebuie sa aveti in vedere cateva lucruri.
Orice Mac vine cu 2 DVD-uri. Pe unul se afla sistemul de operare Mac OS X iar pe cel de-al doilea se afla suita de aplicatii iLife. Acel sistem de operare pe care-l primiti o data cu Mac-ul, se poate instala doar pe acel Mac. De exemplu: daca achizitionati un MacBook si doriti sa folositi DVD-ul cu Mac OS X pe care-l primiti o data cu MacBook-ul pe un iMac, nu veti putea face acest lucru. Va trebui sa cumparati versiunea retail a sistemului de operare si pe care-l puteti instala pe orice model.
E bine ca atunci cand cumparati un Mac second-hand, sa aveti grija sa primiti si DVD-urile originale cu care a fost “echipat” acel Mac. In cazul in care lipsesc, e foarte posibil ca acel Mac sa fie furat. Se recomanda sa va faceti 1-2 copii dupa DVD-urile orginale pe care le primiti. O sa va trebuiasca 2 DVD-uri Dual Layer pentru asta dar e bine sa fiti prevazatori. Oricand se pot pierde sau deteriora DVD-urile originale.
Instalarea propriu-zisa
Instalarea Mac OS X se face de pe ”Mac OS X Install Disc 1″. Pentru a boota de pe DVD, dupa actionarea butonului ON/OFF, se tine apasata tasta “C”. Dupa selectarea limbii in care doriti sa efectuati instalarea, urmeaza OK-ul privind terms of the software license agreement si apoi selectarea partitiei/hdd-ului pe care doriti sa instalati sistemul de operare.
Mac OS X se poate instala pe hdd-ul din notebook sau desktop ori pe un hdd extern conectat prin fireware sau USB. In fereastra “Select a Destination” sunt afisate hdd-urile conectate sau partitiile. Installer-ul va semnala printr-un triunghi cu semnul exclamarii volumele pe care nu poate instala sitestemul de operare. Daca volumul pe care doriti sa instalati nu este disponibil, va trebui sa-l formatati. Selectati acea iconita si apoi apasati butonul Options. In urmatorul pas veti selecta ultima optiune, Erase and Install, avand grija ca la optiunea Format disk as sa fie selectat Mac OS Extended (Journaled).
Daca aveti instalata o versiune de Mac OS X dar intre timp a fost lansata o noua versiune, puteti alege optiunea Archive and Install. Daca veti bifa si Preserve Users and Network Settings veti avea aceleasi setari pentru conturile existente.
In cazul in care doriti sa repartitionati hdd-ul, veti alege din Utilities Menu optiunea Disk Utility. Tab-ul Partition o sa va ghideze pentru ceea ce aveti de facut. In principiu nu aveti de ce sa faceti o partitionare a hdd pe care doriti sa instalati sistemul de operare. Cei care trec de pe platforma Windows pe OS X si nu cunosc sistemul de operare, sunt inclinati spre a face aceasta partitionare dar in timp isi vor da seama ca e cam inutila. Puteti partitiona un hdd extern pe care-l folositi pentru back-up-uri sau alte lucruri. Trebuie avut grija ca hdd-ul/partitia sa fie formatata Mac OS Extended (Journaled).
Dupa ce rezolvam “problema” locului in care instalam Mac OS X, purcedem la instalarea propriu-zisa. Default, pe langa sistemul de operare, se instaleaza suita de aplicatii iLife si o serie de alte chestiuni care in final vor ocupa foarte mult spatiu pe hdd-ul vostru. In fereasta in care dam OK-ul pentru instalare, avem in stanga-jos un buton Customize. Aici putem selecta ce anume sa se instaleze. Pentru a instala rapid, se recomanda sa deselectati tot. Oricum acele aplicatii se pot instala si ulterior, in functie de nevoi.
Daca efectuati instalarea pe un notebook, e bine sa-l aveti conectat la o sursa de curent. Daca e pe desktop nu prea aveti ce face in cazul unei pene de curent sau chiar si unei mici fluctuatii de tensiune. Ideal ar fi sa aveti un UPS si care sa tina suficient de mult cat sa finalizati instalarea.
Din pacate instalarea unui Mac OS X nu se poate inregistra cu o aplicatie de tip screencast ci doar filmand efectiv monitorul. Eu am facut un mic test ce sper sa fie destul de clar si am instala Mac OS X Leopard pe un hdd extern conectat la un MacBook prin fireware. Hdd-ul MacBook-ului are 2 partitii doar pentru ca pe una dintre ele am instalat si Windows XP. Dupa cum veti vedea, eu am facut instalarea fara a aveam MacBook-ul conectat la o sursa de curent insa bateria era full si indica 4h de autonomie. De indata ce se va putea realiza un tutorial video la o calitate mai buna, voi inlocui acest film.
- Advertisement -
[CS16] Cum se instaleaza Mac OS X
Started By
TaNnY!!!
, Jan 11 2012 03:10 PM
#1
Posted 11 January 2012 - 03:10 PM
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users